Paragraaf 8 Cases en debatstellingen

 

Case 2. Bedrijfsleven heeft quotum nodig voor voldoende vrouwen in de top

 

a. Lees de volgende tekst.

b. Waarom is een quotum nodig om voldoende vrouwen in de top van het bedrijfsleven te krijgen, volgens minister Ingrid van Engelshoven?

c. Wat is de opvatting van de Hans de Boer, de voorman van werkgeversvereniging VNO-NCW?

d. Hoe kijk je zelf aan tegen een wettelijk verplicht quotum wat betreft vrouwen in de top van bedrijven? 

 

Bedrijfsleven heeft quotum nodig voor voldoende vrouwen in de top

“Zonder quotum lukt het niet om voldoende vrouwen in de top van het bedrijfsleven te krijgen. Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) noemt de vorderingen van het bedrijfsleven ''om te huilen'' en overweegt ''stevige maatregelen''.

Al ruim vijf jaar wordt er gewerkt aan het wettelijk streven om de besturen en raden van commissarissen van grote bedrijven voor dertig procent uit vrouwen te laten bestaan. Uit een onderzoek dat op verzoek van de minister is opgesteld, blijkt maandag dat een quotum nodig is om dat aandeel te bereiken. Halverwege vorig jaar was slechts 11,7 procent van de bestuursleden een vrouw. Bij de commissarissen ging het gemiddeld om 16,2 procent. ''De maat is vol'', aldus Van Engelshoven. 

De afspraak is dat in 2019 de balans wordt opgemaakt. Zoals de zaken er nu voorstaan, moet er volgens de minister dan worden ingegrepen. De vorige minister, Jet Bussemaker, vond een quotum een ''paardenmiddel" waarvan ze hoopte dat ze het nooit hoefde in te zetten.

Van Engelshoven vindt dat bedrijven vrouwen nu kansen ontnemen. Ook zouden ze talent verspillen. ''Ik kan niet langer toestaan dat een grote groep bedrijven de andere kant op kijkt als het gaat om het aandeel vrouwen in de top.''

Slechts een kleine groep voortrekkers is wel op de goede weg. Verreweg de meeste van de bijna vijfduizend ondernemingen waarvoor het streven geldt, hebben niets gedaan. Zeventig procent had halverwege vorig jaar nog geen enkele vrouw in de raad van bestuur en de helft had geen vrouw als commissaris. Ook hielden veel bedrijven zich niet aan de afspraak dat ze hierover tekst en uitleg moeten geven in hun jaarverslag.

Ondernemersvoorman Hans de Boer van VNO-NCW vindt het eveneens teleurstellend dat de benoeming van nieuwe topvrouwen traag verloopt. "De voordelen van een divers samengesteld bestuur zijn immers zo klaar als een klontje'', zegt hij. ''We willen als bedrijfsleven zelf de sprong voorwaarts maken. Maar een wettelijke maatregel wordt waarschijnlijk onontkoombaar als het zo blijft gaan. Dat zou een absoluut zwaktebod zijn wat mij betreft.''

Bron: ANP, www.anp.nl, 6 maart 2018. 

 

Case 4. Moslima met hoofddoek mag niet bij McDonald’s werken

 

a. Lees de volgende tekst.

b. Waarom mag Esmeray niet bij McDonald's in Oosterhout werken?

c. Is het legaal van McDonald’s om McDonald’s te weigeren?

d. Esmeray en haar broer Ferdi zijn het niet eens met McDonald’s. Waarom niet? Noem drie argumenten. 

e. Hoe kijk jezelf aan tegen deze kwestie? 

 

Moslima met hoofddoek mag niet bij McDonald’s werken

“Esmeray (16) uit Lent solliciteerde een tijdje geleden bij de nieuwe vestiging van McDonald's in Oosterhout, bij Nijmegen. Ze mocht op gesprek komen, werd geschikt bevonden, maar moest wel haar hoofddoek afdoen. De nieuwe McDonald's wil namelijk 'neutraliteit' uitstralen. 'Dat terwijl er in Nijmegen gewoon moslima's werken bij de McDonald's', vertelt Esmeray. 'Ik ken die dames, daar gaan ze heel leuk met hen om.'

Op Facebook is inmiddels een hevige discussie losgebarsten over de weigering van het meisje. De leidinggevende en de landelijke McDonald's houden voet bij stuk. 'Bij elke baan horen regels om werken voor het team en onze gasten zo aangenaam mogelijk te houden', aldus de McDonald's tegen de broer van het meisje.

Tegen Omroep Gelderland zegt de McDonald's vandaag: 'Esmeray is gewezen op de huisregels, die mag iedere franchisenemer zelf bepalen. Toen heeft ze zichzelf teruggetrokken.' De hamburgertent beroept zich op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in maart van dit jaar. Die zegt dat werkgevers vrouwen met een hoofddoek mogen weigeren, als daar een goede reden voor is. Volgens het hof is de wens van een werkgever om tegenover zijn klanten neutraliteit te willen uitstralen legitiem, vooral wanneer dat geldt voor de werknemers die contact met klanten hebben.

Ferdi, de broer van Esmeray, is verbijsterd. 'Wat nou als elk bedrijf mensen gaat weigeren om een geloofsovertuiging, dan ontstaat er een enorme kloof', vertelt hij. 'Wij zijn half Nederlands en half Turks, maar vooral Nederlands. We praten goed Nederlands en mijn zusje wil gewoon aan het werk.'

Zijn zusje is geschrokken van de werkwijze in het nieuwe filiaal. 'Het raakte me echt. Ze zeiden: het kan zijn dat gasten zich er niet fijn bij voelen.' Ook op Facebook reageren mensen verbaasd. 'Schande', reageert Elke. 'Ik begrijp volkomen dat je dit voelt als discriminatie', zegt Roberto. Anderen vinden dat de McDonald's gelijk heeft.

Inmiddels is Esmeray aan het werk bij de Jan Linders in Lent. 'Daar hebben ze zelfs speciale hoofddoekjes voor werknemers, met het logo van de supermarkt erop', vertelt Esmeray. Broer Ferdi is klaar met de McDonald's. 'Ik denk niet dat ik hier nog iets aan kan veranderen.'

De McDonald's staat open voor een gesprek om alles nog eens uit te spreken.”

Bron: Moslima met hoofddoek verontwaardigd: ze mag niet bij McDonald’s werken, www.omroepgelderland.nl, 29 december 2017. 

 

Case 10. Pegida-aanhanger ontslaan?

a. Lees de volgende case.

b. Een werknemer heeft recht op vrijheid van meningsuiting. De werknemer dreigt ontslagen te worden naar aanleiding van uitspraken privé, buiten werktijd. Op grond waarvan kan een dergelijk ontslag gerechtvaardigd worden?

c. Vind jij dat ontslag hier gerechtvaardigd is?

d. Stel je voor dat de Pegida-medewerker niet dít bericht, maar een ander bericht had gepost. Bijvoorbeeld: ‘Stop de islamisering’. En hij dat dit niet gedaan naar aanleiding van de aanslag op de moskeeën, maar op een willekeurig tijdstip. Zou ontslag dan ook gerechtvaardigd zijn? Motiveer! 

 

Pegida-aanhanger ontslaan?

Je werkt als strategisch HR-adviseur op de HRM-afdeling van Philips. Een van de werknemers van het bedrijf is een aanhanger van de anti-islam-groepering Pegida. Recent kreeg je te horen dat hij een opmerking op Facebook heeft gemaakt over aanslagen op twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Daar kwamen vijftig mensen bij om het leven. De aanhanger van Pegida postte op Facebook het bericht: ‘Actie is reactie'. In de pers en op social media is tumult ontstaan over deze uitspraak.

In een volgende post op Facebook heeft de man aangegeven bij Philips te werken en achter de ideeën van Pegida te staan. Hij schreef ook de aanslag in Nieuw-Zeeland te veroordelen. “Mijn reactie op Facebook was niet racistisch. Ik doelde op de motieven van de dader.” Naar eigen zeggen werd de Pegida-aanhanger na zijn eerste bericht geconfronteerd met digitale doodsbedreigingen ‘uit de moslimgemeenschap’. 

Inmiddels hebben enkele journalisten zich gemeld bij de communicatie-afdeling van Philips. Het management van Philips heeft de HRM-afdeling gevraagd te overwegen de man te ontslaan omdat hij het bedrijf in diskrediet heeft gebracht.

Bewerking van: D. Elshout (2019), Pegida-aanhanger uit Eindhoven weg bij VDL na Facebookbericht, www.ed.nl, 19 maart.