Column Jan de Leeuw over Harari en de sportwereld

In de zomer van 2020 schreef Jan de Leeuw een van de auteurs van ‘Bedrijfsethiek en MVO voor Hoger onderwijs’, een serie columns op het platform Sportknowhowxl over het gedachtengoed van Yuval Noah Harari. Hij is historicus, filosoof en futuroloog. Hij werd het afgelopen decennium wereldberoemd met drie boeken: Sapiens, Homo Deus en 21 lessen voor de 21-ste eeuw. De drie titels gaan respectievelijk over het verleden van de mensheid, de toekomst en het heden.

Harari wijst op enkele belangrijke ontwikkelingen voor de toekomst. De eerste ontwikkeling betreft de rol van biotechnologie en informatietechnologie. Deze zullen met elkaar samensmelten en het leven van mensen beslissend beïnvloeden. Een tweede ontwikkeling is dat de mens steeds meer ‘voor God zal gaan spelen’ (‘Homo Deus’). In het verleden werd gedacht dat God sturing gaf aan mens en wereld.

Het is denkbaar dat de techniek zich verzelfstandigt en de mens gaat overheersen en onderschikken. Mogelijkerwijs zullen de nieuwe creaties van de mens hem ‘inhalen’ en degraderen. Dat is een derde mogelijke ontwikkeling in de toekomst. Harari sluit niet uit dat de mens zoals we die nu kennen zal verdwijnen.

In de columns wordt uitgewerkt wat deze inzichten gaan betekenen voor de toekomst van de sportwereld. Het gaat om de toekomst van competitiesport, begeleiding van sport, sportmarketing, sportarbeidsmarkt en sportopleidingen. Daarbij ook aandacht voor ethische dimensies, zoals designtopsporters, de macht van techreuzen en het ontstaan van een nutteloze klasse in de samenleving.

Surf naar hier.



«  Terug naar overzicht